dinsdag 8 december 2015

in Hong Kong


Ni Hao!

Mensen die mij volgen op snapchat of instagram of facebook hebben het misschien al gezien, maar vorig weekend vertrok ik halsoverkop naar Hong Kong.
Wat? Naar Hong Kong?
JA! Naar Hong Kong!

Ik keer terug met jullie in de tijd naar donderdagavond 26 november. Die avond hielden we 'thanksgiving' dinner op onze eigen internationale wijze. Geen kalkoen voor ons, wel pumpkin pie, couscous, kip op alle mogelijke wijzen en veel veel meer. Eigenlijk werd het een soort voorstelling van je favoriete gerecht. Gevolg: veel te veel eten en wijn.
Eén van mijn beste vrienden hier probeerde mij en twee anderen te overtuigen om met hem de volgende dag naar Hong Kong te gaan. En wat doe je als je 22 bent en nog nooit zo onvoorbereid op een reis vertrokken bent? Je zegt gewoon voluit JA!

Op het laatste moment haakte één van de reisgenoten af, maar de volgende morgen vroeg vertrokken ik, een Italiaan en een Mexicaan naar Hong Kong. Dit zotte begin van onze reis vat de stad Hong Kong eigenlijk heel goed samen. Hong Kong is zot, geschift en fantastisch tegelijk.
De stad is de perfecte samensmelting van Westers en Aziatisch. Iedereen kan er Engels, openbaar vervoer is perfect geregeld, en bij het ontbijt kan je kiezen voor de Aziatische variant met noedels en rijst, of 'continental breakfast' met Nutella.
Het geschifte deel van Hong Kong is dat de stad totaal geen plaats heeft om uit te breiden, maar het op één of andere manier toch doet.
- Eiland aanleggen om er een luchthaven op de zetten: check!
- Winkels zonder etalage omdat ze op het 4de verdiep zitten: check!
-  Skyscrapers overal waar je maar kijkt: check!
- De grootste openlucht Buddha op een berg: check!
En het beste van allemaal? Die buddha is 22 jaar oud. Naar mijn bescheiden mening gebouwd speciaal voor toeristen! :D

Hong Kong by night... Een beetje New York gevoel
Mijn nieuwe beste vriend: the Big Buddha! Geboren in 1993, een zeer goed jaar ;)



Conclusie: Hong Kong is een fantastische stad. Wat een reality shock toen ik terug in China kwam en iedereen mij weer opzij duwde in de metro... Hong Kong lijkt totaal niet op China, ik voelde me er direct terug in de veilige 'comfort zone'. Een teken dat ik toch nog niet helemaal aangepast ben aan China en de Chinese mentaliteit... Dit punt is dus voor jullie, Chinezen! 

Géraldine vs. De Chinezen 
5 - 3

zondag 22 november 2015

De zoektocht naar frisse lucht

Ni Hao!

Na een goeie twee maand en een half werd het tijd om de stad (en de smog) te ontvluchten. Al was het maar voor even. In Shanghai ben je namelijk nooit alleen, en stilte is er meestal ook ver te zoeken. De nood aan wat groen en frisse lucht was dus tamelijk groot.

Bestemming voor de twee-daagse 'hiking': Xinchang!
Oftewel, een kleinere Chinese stad die iets meer groen en iets meer bergen te bieden heeft.
Het was een ietwat last minute beslissing, dus veel tijd om zelf te organiseren was er niet. Gelukkig was er een reisorganisatie die net dit weekend nog een aantal plaatsen over had. Gevolg: op vrijdagavond nog snel naar Decathlon om op zaterdagmorgen 8u klaar te staan voor vertrek. Ik viel van de ene internationale bende met 35 nationaliteiten in Hult in de andere. Die bestond uit 20 man en zo'n 10 verschillende nationaliteiten. Ook een best aardig aantal :) Ik voelde me er al snel het groentje, wanneer de andere reisgenoten vertellen dat ze zo'n 3,5 of 7 jaar in Shanghai wonen. Dit heeft natuurlijk ook z'n voordelen, ondertussen heb ik het adres van de beste 'internationale supermarkt'. Binnenkort bombardeer ik jullie op snapchat met foto's van kaas en paprikachips :D













Honden in Shanghai zijn erg onafhankelijke en slimme wezens. Zo steken ze bijvoorbeeld alleen over op een zebrapad en wachten ze op groen licht. Deze cutie woont in Xinchang en doet niets liever dan toeristen vergezellen op trektochten.
Ondertussen heb ik hem geadopteerd en komt hij meer naar Brugge met kerst ;)



Géraldine vs. De Chinezen 
                  5 - 2

zondag 1 november 2015

en alles wat je moet weten over eten in China

Ni Hao!

Vandaag is het tijd voor de harde waarheid. Vandaag komen jullie alles te weten over mijn ervaring met het eten in China. Ik ben hier ondertussen al 7 weken en heb dus al wat ervaring met rijst,noedels, dumplings en zoveel meer.

Een eerste bekentenis: ik ben verslaafd geworden aan rijst. En nee, niet met ketchup, niet gebakken, niet met soya saus en dergelijke; gewoon witte rijst. Als ik twee dagen geen rijst eet, beginnen de afkickverschijnselen zich te vertonen. En dat terwijl ik eigenlijk nooit echt een grote fan was van saaie, witte rijst. Hier speel ik vlotjes een kommetje binnen als bijgerecht (met stokjes uiteraard).

Wat je moet weten over eten hier is dat er 4 opties bestaan om buitenshuis te gaan eten: streetfood, kleine restaurantjes van een kamer groot, Chinese ketens en buitenlandse restaurants.

Optie 1: Streetfood. Dit is eigenlijk illegaal in China, maar dat weerhoudt de chinezen er niet van om vanaf 22u de straten te veroveren met hun 'mobiele' keukens. Op iedere hoek vind je wel een soort 'kar' waar ze gebakken rijst, noedels, kippenbouten, een soort zoute pannenkoeken en zoveel ander niet definieerbaar voedsel serveren. Het leuke is dat je zelf kan aanduiden wat je wil, daarna wordt het in een wok (met veel olie) bereidt en binnen de 3 minuten heb je een heerlijk (vettige) maaltijd. Een beetje de Chinese versie van een frituur.


Optie 2: Dit is de optie die het moeilijkst uit te leggen valt. Het zijn kleine restaurantjes (de grootte van een living) die heel basic zijn ingericht. Plastieken stoelen, plastieken tafels. De hele menu vind je op een neon verlicht bord (enkel in Chinese karakters uiteraard). Ik gok altijd een beetje wat ze hebben, al is dat zoals in volgende gevallen helemaal niet zo moeilijk ;)






Optie 3: De Chinese ketens. Grotere restaurants die meer op buitenlanders gericht zijn (ze hebben een menu vol met prentjes). Meestal kiest één persoon een aantal gerechten die allemaal gedeeld worden Als je gezelschap groot genoeg is, krijg je een ronde tafel waar alle gerechten op een schijf geplaatst worden en je zelf kiest wat je eet. Een heel leuk concept!


Optie 4: Als je na al dit Chinees eten wat vlees of kaas mist, kan je altijd terecht bij de Pizza hut, Domino's pizza, Mc Donalds, KFC,... ;) Maar evenzeer bij de Thai, Japanner, Koreaan,... Ik had geen idee dat er zoveel soorten Aziatisch eten bestonden!

Zo, nu zijn jullie op de hoogte van alle keuzes omtrent het eten hier. Hoewel je niet altijd weet wat je exact eet, is het over het algemeen allemaal vrij lekker. Vraag me dus niet of ik al hond gegeten heb, ik weet het niet. Waarschijnlijk wel, en ik vond het waarschijnlijk zelfs lekker vlees ;) Tot grote verbazing ben ik zelfs nog geen enkele keer ziek geworden van dit Chinese eten. Hoera voor mezelf!

                                                       

                                                         Géraldine vs. De Chinezen
                                                                          4 - 2






woensdag 14 oktober 2015

Nationale feestdag die een week duurt

Ni Hao,
of beter gezegd: Wan Shang hao!

Je leest het goed, mijn eerste drie lessen Mandarijns voor beginners zitten erop en in plaats van het gewone 'goeiedag' is mijn woordenschat dus al uitgebreid tot 'Goeieavond'.
Nog een paar lessen en ik ben bijna een echte 'local' ;)
Onze lerares Chinees heeft trouwens voor iedereen een Chinese naam verzonnen, ik ga dus tegenwoordig door het leven als Li Ling.

Ik besef dat het even geleden is dat ik jullie op de hoogte heb gebracht, maar dit valt helemaal in teken van mijn aanpassing aan het lokale leven. Vorige week was het namelijk nationale feestdag in China. Nu hebben ze hier wel de speciale gewoonte om die een volledige week te laten duren. Conclusie, ik kreeg 2 dagen extra vrij, de gemiddelde chinees er 7. Maar twee dagen waren voldoende om Shanghai even te ontsnappen en naar Hanghzou te trekken. Een stad die zo'n uur (of twee, afhankelijk van het transportmiddel) van Shanghai ligt.
In het doorgaan bleken we een ticket op een slaaptrein geboekt te hebben. Iedere coupé bestond uit 2 stapelbedden van elk 3 verdiepen. In plaats van met 6 in een coupé te zitten kropen we er met zoveel mogelijk in, wat leidde tot volgende beelden.















Hangzhou zelf is een stad gebouwd rond het 'Westmeer' en ziet er al veel Aziatischer uit dan Shanghai. Het weer was er zalig (27 graden), het eten geweldig (ik beschrijf in een volgende post wel de traditionele manier van tafelen hier) en de sfeer zat goed. Enkel op de tempels had ik toch wat kritiek. Een bepaalde tempel werd gepromoot als zijnde een tempel gebouwd in 975. Daar aangekomen bleek dat die tempel ingestort was in de 20ste eeuw door gebrek aan onderhoud. De overheid had er dan maar niets beters op gevonden dan een volledig splinternieuwe tempel te bouwen bovenop de ruïnes. Inclusief roltrappen en lift, dames en heren. Prachtig gebouw, maar ik vermoed dat er aan de onderkant 'made in China' opstond! ;)





Ondertussen zijn de introductieweken afgelopen en is het echte werk (voor echte punten) begonnen. Mijn toeristische uitstapjes zullen dus wat verminderen in aantal, maar het contact met de echte lokale Chinezen zal vergroten. Ik hou jullie op de hoogte van mijn vorderingen!

                                                          
Géraldine vs De Chinezen
                                                                             3 - 2
                                                                 

zaterdag 26 september 2015

De schoenmaker

Ni Hao!

Het is zaterdagmiddag en tijd om jullie op de hoogte te brengen van de nieuwe score van de spannende wedstrijd Géraldine vs De Chinezen!

Op maandagavond trok ik naar de bijeenkomst van Rotaract Shanghai. De club is tamelijk klein (zo'n 15tal actieve leden) dus was ik tamelijk verbaasd om er 30 man aan te treffen. Blijkt dat de club voornamelijk uit expats bestaat, en er enorm veel verloop is van leden. De helft van de zaal had dan ook minder dan 3 vergaderingen meegemaakt. Ik leerde er mijn eerste lokale bewoner kennen, die eigenlijk net was afgestudeerd van Hult San Francisco. Twee Servische meisjes aan mijn tafel waren er ook voor de eerste keer, en zij gaan volgend semester studeren in Leuven. #dewereldisklein
Ieder lid wordt met open armen ontvangen en na één avond had ik er zo'n 10 nieuwe vrienden bij op WeChat (Chinese versie van Whatsapp). Mijn maandagavonden zijn dus al gevuld voor de komende maanden! :)

Een uurtje geleden werd het tijd om de confrontatie met de Chinezen aan te gaan. Ik ging op zoek naar een schoenmaker die mijn geliefd paar zwarte hakken kon herstellen. Na 2 gebarentaal conversaties met 'de man in de straat' vond ik uiteindelijk een klein schoenwinkeltje waar op een local op de 1m² voor zijn winkel ook schoenen herstelde. Gebarentaalconversatie nr. 3 verliep bijzonder vlot en slechts 10 minuten later heb ik mijn paar schoenen met 2 nieuwe rubbers op de hakken terug. De totale kostprijs: 1,5 euro. Van zo'n momenten word ik extreem gelukkig!
En als de man die mij de weg had gewezen op de terugweg dan vraagt of het gelukt is, en ik met een brede glimlach hem kan bedanken kan mijn dag niet meer stuk!

                                                       Géraldine vs De Chinezen
                                                                        2 - 2
Groetjes,
Géraldine


ps. Hier nog even snel een mooie foto van China, en de drukte op de metro 's morgens.







zaterdag 19 september 2015

Rarara fake of niet?

Ni Hao,


Vandaag zullen we het hebben over de Chinese cultuur en mijn 'niet altijd' zo'n vlotte ervaring hiermee ;) Dus neem een kopje koffie of thee (of gewoon warm water zoals hier in China) en lees rustig voort.

Zoals wellicht algemeen geweten is kent China vrij veel namaak. Namaak horloges, namaak handtassen, maar ook namaak alcohol. Ja, je leest het correct; namaak alcohol. Wanneer we met een groep uitzetten in een Chinese club zijn we meestal wel graag gezien. Dat uit zich af en toe (lees: meestal) in gratis drank. De vreugde is dan ook groot als er verschillende flessen grey goose, champagne, wiskey etc. verschijnen. Maar laten we duidelijk zijn over één ding: fake alcohol leidt niet tot fake katers. Die zijn wel degelijk the real thing...

Eind september beginnen mijn lessen Chinees, en ik kijk er echt al naar uit! Het is namelijk niet altijd makkelijk communiceren. Gebarentaal en google translate zijn mijn beste vrienden wanneer ik dumplings (een specialiteit hier) wil bestellen. De helft van de tijd heb ik wel nog altijd totaal geen idee wat ik precies eet, maar het smaakt!

Op dinsdagmorgen vroeg kwam een delegatie Chinese dokters en verpleegsters naar onze residentie. Om een verblijfsvergunning voor een jaar te verkrijgen moet iedereen namelijk een medische controle ondergaan. De overheid is ondertussen in het bezit van mijn bloed, een foto van mijn longen en hart, bloeddruk en de resultaten van weet ik veel welke onderzoeken. #geenprivacy
De ervaring was erg apart omdat de verpleegsters erg gehaast waren en ik de helft van hun gebrabbel niet verstond. Volgende week zouden de resultaten beschikbaar moeten zijn. Duimen dus dat ik goedgekeurd wordt, of jullie zien me sneller dan verwacht terug ;)

Conclusie van de week: ik voel me nog altijd een beetje hulpeloos met mijn kennis van 10 woorden Mandarijns, dus dit punt is helaas voor China. Geen zorgen, de wedstrijd is nog niet afgelopen! :D

                                                        Géraldine vs De Chinezen
                                                                         1 - 2

Groetjes,
Géraldine



vrijdag 11 september 2015

De staarwedstrijd

Ni Hao!

Na het einde van mijn vorige post wil ik nog even melden dat mijn maag het Chinees eten ondertussen wel aankan. Al durf ik nog niet direct het varkenshoofd te proberen... One step at a time :)





Op donderdagnamiddag gingen we in colonne naar de 'fake market', een plaats waar je zoals het woord het zelf zegt dingen kan kopen die allemaal fake zijn. Van abercrombie pulls, OPI nagellak tot Dr Dre headphones, het is allemaal 'made in China'. Ik moet bekennen, het is goeie namaak! Ik zie alleszins het verschil niet. Nu had ik een bepaald beeld van de fake market in mijn hoofd. Denk aan de souks in Marrakech. Maar zo is het dus totaal niet, het is eerder is als een oud shoppingcentrum met allemaal kleine aparte winkels.
Hierna trokken we naar de Bund voor de verplichte toeristenfoto's met het prachtige uitzicht. Voorbeeld te zien hieronder :)


's Avonds gingen we naar de fameuze Bar Rouge, een uitgaansplek voornamelijk voor buitenlanders en bekend voor het prachtig zicht op Pu Dong (zelfde zicht als op de Bund). De muziek was er Westers, de mensen waren er Westers maar de prijzen van het bier waren er niet helaas niet zo Westers. Over het algemeen is alles hier goedkoper, maar niet als het om alcohol gaat. Een pintje van zo'n 33cl (van een Chinees merk) was er omgerekend zo'n 9 euro. Best pijnlijk in vergelijking met de 1 euro van de HDR ;)
Na het uitgaan was het dan tijd om nog een bezoekje te brengen aan de plaatselijke frituur (lees: noedelkar).

Zo genoeg omgesomd, tijd voor twee weetjes van de dag
1) Chinezen kennen geen schaamte
2) Chinezen hebben een fascinatie voor blond haar

Dit uit zich in de volgende situaties
a) Twee Chinese meisjes komen op een toeristische plaats naar mij met een fototoestel. Ik versta geen woord van wat ze zeggen maar ga ervan uit dat ze vragen om een foto te maken van hun met de bekende achtergrond van Shanghai. Blijkt dat ze dus op de foto met mij wilden...
b) Chinese vrouw loopt op straat en komt mij tegen, gaat dan vlak voor mij wandelen zodat ze zonder schroom een selfie kan maken van haar met mij.
c) Als ik op straat loop staart ongeveer 50 % van de bevolking mij aan. Ik staar gewoon terug tot ze voorbij zijn.

Conclusie: Shanghai is een geweldige stad, en ik voel me hier een plaatselijke beroemdheid. Als dit zich nu kan uiten in iets goedkopere alcoholprijzen ben ik een gelukkig mens! :)

                                                        Géraldine vs De Chinezen
                                                                  1 - 1

woensdag 9 september 2015

De ontmoeting met China

Ni hao,

Terwijl jullie nog allemaal genieten van een (hopelijk) goede nachtrust is het in China al bijna middag. Ondertussen ben ik nog geen 24u in Shanghai, maar er is al genoeg te vertellen!

Eerst en vooral wil ik enkele clichés ontkrachten. Op dit moment is het stralend weer, een goeie 27 graden en geen vuiltje aan de lucht. Letterlijk. Geen smog te bespeuren dus :) Hopelijk blijft het zo...

Chinezen hebben wel degelijk humor. Gisterenavond ging ik samen eten met een Russische, Duitser, twee Mexicanen, een Brit en een Amerikaanse. Het werd de eerste maaltijd met stokjes, en ik moet toegeven dat de Chinezen toch wel hartelijk gelachen hebben met ons. Mocht ik in hun plaats zijn had ik hetzelfde gedaan.

Deze morgen kregen we met een groepje een rondleiding van de buurt. De eerste supermarkt is geïnspecteerd en goedgekeurd. Al ben ik ervan overtuigd dat ik er 20 minuten kwijt kan spelen aan het zoeken van de juiste shampoo. Maar dat verhaal volgt dus later nog. Mijn eerste belangrijke aankoop (een Chinese simcard) is achter de rug, vanaf morgen zou hij moeten werken. Onze toer eindigde bij een sapjesbar. Ik koos er vers fruitsap van wortel, appel en sinaasappel. Helaas voor mij lag dit heerlijke brouwsel er binnen de 10 minuten alweer uit in een vuilbak op straat.

Conclusie van de dag: De jetlag valt erg goed mee, maar mijn maag kan Chinees eten (of eigenlijk gewoon fruitsap) duidelijk nog niet aan.

                                                  Géraldine vs. De Chinezen
                                                                   0 - 1